Jag gick för ett tag sedan en kurs i indisk matlagning, och det jag tog mest intryck av var hur de inom den indiska matlagningskonsten utvecklade smaker på mycket enkla sätt. Det här receptet bygger mycket på just den tekniken. Notera också att jag använder en så kallad Crock-Pot (långkokare/slow cooker) när jag gör denna gryta, men det går lika bra att köra den på låg värme under längre tid på spisen.

Det som ger denna gryta en indisk touch är inte bara tekniken, jag använder både curryblad och chili. De flesta har nog inte curryblad hemma, men det är värt att jaga rätt på. Många butiker som har orientaliska produkter har curryblad, och det är en billig krydda.

Ingredienser grytbas:
3 msk neutral matlagningsolja
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
½ msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk grillkrydda eller motsvarande (jag kör med Santa Marias Steakhouse-krydda)
5 curryblad
2 chilifrukter (anpassa styrkan efter smak, blanda gärna två olika)
Salt och peppar efter smak (behövs inte alls mycket)

Ingredienser gryta:
1 kg grytbitar
600 g fast potatis
500 g färska champinjoner
4 stora morötter eller ett paket minimorötter
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten

Ingredienser redning:
3 dl grädde (går jättebra med matlagningsgrädde)
2 msk maizena såsredning

Som du ser har jag delat upp ingredienserna i tre olika delar, mest för att det är så vi kommer ”bygga” den här grytan. Vi börjar med själva grytbasen, och du kommer snart märka att det är här det händer. Detta sätt att göra det på kan appliceras på en rad andra maträtter, inte heller bara grytor, utan även soppor, köttfärssås osv.

Börja med att skala löken och skiva den i ungefär 0,5 cm tjocka skivor. Tunnare går naturligtvis bra, men det är inte nödvändigt. Skala vitlöken och krossa klyftorna med knivens sida. Kärna ur och grovhacka chilifrukterna. Mät upp kryddorna (ej salt och peppar) i ett ett vanligt dricksglas så att allt är redo att köra sedan.

Dags att köra igång. Varm upp en panna till hög värme och tillsätt oljan så att det blir varmt. Du kan alltid tillsätta mer olja under stekningens gång om du känner att det var snålt tilltaget. När oljan är riktigt het, tillsätt tomatpuré, curryblad, chili och kryddor. Vänta med salt och peppar, det kan du ta senare. Rör om ordentligt så att tomatpurén steks på ordentligt och blandas med kryddorna, den får en helt annan karaktär av detta, och mörkare färg. Efter ungefär 30 sek, tillsätt lök och vitlök. Rör om ordentligt och regelbundet.

gryta1

Vad som har hänt nu är att löken har karamelliserats, vilket ger den en sötare och djupare smak. Stekningen av de torra kryddorna gör att oljorna i kryddan aktiveras, något som inte sker i alls samma utsträckning om den inte utsätts för så hög, direkt värme. Röran du nu har framför dig ser inte speciellt trevlig ut, men vi ska se till att den blir en klockren grytbas.

Stek så att allt blir helt mjukt och att du ser att det börjar gå ihop sig ordentligt. När allt blivit mjukt och fint, stjälp upp mixen i en bunke, och mixa med en mixerstav. Det måste mixas slätt, så att det blir ungefär som en puré.

gryta2

Du har nu gjort en riktigt, riktigt god grytbas! Denna går naturligtvis att variera i oändlighet. Smaka av med salt och peppar om du känner att det saknas.

I samma panna som du använde för att steka dessa saker, stjälp ner champinjonerna, som du kvartat. Stek dem tills de reducerats ner till ungefär hälften, och se till att de rörs om ordentligt i resterna av grytbasen. Ställ dem sedan åt sidan.

Fräs på grytbitarna i samma panna så att även de får lite färg. Det är trevligare att servera en gryta där köttet har lite färg och inte bara ser kokt ut. Sedan kan du skala potatisen och dela upp den i lagom stora delar, skär dem i ungefär 2 cm breda skivor, och dela slantarna på mitten om de blir för stora. När du gjort detta är det dags att montera grytan. Ner med kött, potatis, grytbas, champinjoner, morötter, buljongtärning och vatten. Notera nu att om du inte använder minimorötter ska du naturligtvis skala morötterna och skära även dem i 2 cm tjocka bitar först!

Rör om så att grytan blandar sig, sedan är det bara att tuta och köra. Använder du en Crock-Pot är det ungefär 6 h på Low som gäller, i en vanlig gryta låter du grytan sjuda på meddellåg värme tills köttet är mört och fint. Det samma gäller naturligtvis i en Crock-Pot, provskär köttet då och då.

När grytan nästan är klar, blanda grädde och maizena, och rör ner detta i grytan. Låt sjuda i 20 minuter till, så är grytan sedan klar att servera!

gryta3

Servera gärna med en klick crème fraiche!

Tips på variation:
* Grytor som detta är mycket enkla att göra vegetariska! Byt ut köttet mot exempelvis blomkål, quorn eller något annat du gillar.
* Du kan självklar reglera styrkan själv med chili, ta ingen alls om barnen ska äta, mer om ni alla älskar kryddig mat.
* Experimentera med olika kryddor, stekningen tar fram smaken och ger en helt annan karaktär!