Det här med att steka kött är inte alltid helt enkelt. Det är dock så att kan man principerna så är det inte jättekomplicerat, det brukar vara enkelt att få ett bra resultat varje gång om man bara följer några enkla principer.

Först och främst så ska man aldrig steka för tjocka bitar kött färdigt i stekpannan. Mitten av köttet blir då inte färdigt innan de yttre lagren i köttet är förstörda. Har du en bit som är tjockare än säg 1,5 – 2 cm så bör du bara bryna i pannan för att få yta och sedan köra klart köttet i ugnen.

Mitt exempelkött i den här guiden är utskuren biff, men guiden bör funka för de flesta typer av kött. Tänk bara på att fläsk och kyckling ska vara genomstekta, medans nöt, vilt osv inte behöver vara det alls.

Rumstemp

När man steker kött ska det vara rumstempererat. Du kan låta köttet ligga framme i ungefär två timmar innan du börjar, om du tagit det från kylen dvs. Tar du det från frysen, lägg det i en plastpåse i en skål med kallvatten så tinar köttet snabbare.

Om köttet är kallt när du lägger det i pannan så kyler köttet ner pannan och det blir mer kokt än stekt. Inte bra alls.

Torka och krydda

Innan tillagning är det viktigt att torka köttet rent från köttsaft, använd en pappershandduk. Detta gör man för att köttet inte ska fastna och få bättre färg, så det är extra viktigt att tänka på detta om köttet ska på grillen. Du kommer märka vilken skillnad det blir i hur lätt det fastnar.

När köttet är torrt, krydda på båda sidorna. Tänk på att krydda, speciellt salt då, drar vätska ur köttet och det ska inte på för lång tid innan köttet lagas. Ca 5 minuter innan är helt lagom. Min favoritkryddning är vitlökspeppar, chiliflakes och salt.

20130922_181454

Hög stektemp

När det är dags att steka köttet är det viktigt att pannan är riktigt varm. Den ska ryka när köttet åker i, temperaturen får inte vara mesig på något sätt. Som stekfett är det absolut bäst att använda en kombination av vanligt smör och en neutral olja, exempelvis raps. Klicka i ca en matsked smör i pannan, häll över ca en halv matsked olja. När blandningen blir brun i färgen är det dags att steka köttet.

Oljan gör att smöret inte bränns och att det klarar högre temperatur.

Ja, det är väl dags att dumpa i köttet då. För att få bästa tänkbara stekyta ska köttet vändas ofta. Många påstår att man ska vända bara en gång, det är fel, det optimala är att vända med ett intervall på 15 sekunder. Det som händer är nämligen att den yta som ligger uppåt i pannan kallnar, och det vill man inte om man vill ha optimal stekyta.

Känn regelbundet på köttet med fingrarna för att känna att det blir fastare, tills det når den stekgrad du önskar.

Vila

Så, sist men inte minst, vila. Köttet alltså, inte du. Kött ska vila i minst fem minuter innan man skär i det, detta för att safterna ska hinna sätta sig i köttet. Utan vila kommer köttet läcka en massa härlig saft, helt i onödan.

Slå INTE in köttet i folie! Då förstör du den fina stek-ytan.

Servera med nån fin sås och lite tillbehör.

20130922_184241

Så, det var väl inte så svårt? Lycka till!